2017. április 17., hétfő

Az Élet Menete Budapesten.

Részt vettem a tizenötödik alkalommal megrendezett sétán. A menet célja, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekint nélkül közösen emlékezzenek a holokauszt áldozataira és hitet tegyenek a társadalmi szolidaritás és demokratikus politikai kultúra mellett.
Az emberek a Cipők a Duna parton, emlékműnél gyülekeztek. Mire odaértem már igen sokan voltak, igaz nem volt egyszerű odajutnom, most nem áll meg a metró a Kossuth téren, így metrópótló busszal kellett a Deák térről menni és körbejártam a teret mire megtaláltam a buszt. 
A tömeg csak egyre jött, nagyon sokan voltunk, a Cipőknél.
A gyülekezés ideje alatt Kasai Jnoffin dominikai előadóművész  szórakoztatta a résztvevőket.
Szili Nóra köszöntött bennünket és javasolta, hogy induljunk el a Clark Ádám térre.
Még Székhelyi József elmesélt egy történetet, egy mesét, egy nagyon szomorú mesét, hogy milyen rövid is az élet.
Indulás előtt még elhelyeztük a virágokat, köveket és megemlékeztünk a Cipőknél.
Elindultunk a rakparton, hídon át a térre.
A Dunán még soha ennyi hajót nem láttam, elől volt egy hajó. ami vízsugarakat lövellt, utána  hosszú sorban hajók követték még katonai hajók is voltak.
Sétáltunk át a hídon, a nap néha - néha kibukkant a felhők közül, a szél az igen fújt.
Amikor a hídon mentünk a sok papír zászló hangosan zizegett.
A híd baloldalán fiatal önkéntesek olvasták az áldozatok nevét és, hogy honnan származtak, egyszer csak megütötte a fülemet .- Marika Mezőberény.
Sokan voltunk, végig a hídon.
Amikor a térre értünk a Roma Soul zenélt.

 Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnök köszöntött 
- Ez a nap az idei évben különleges nap mindenki számára: a holokauszt magyarországi emléknapja, húsvét vasárnap és pészách 6. napja. Mindegyik az emlékezés és megújuláshoz kapcsolódik..
Megemlékezett Angelusz Ivánról, aki Szántó T. Gáborral és Török Ferenccel közösen készítették el 1945 című filmet. az alapítvánnyal  közösen. A filmet a héten kezdték el vetíteni.
 Török Ferenc is beszélt a filmről a sok - sok évi munkáról amíg  a film elkészült. Leszögezte, hogy a művészet feladata, hogy együttérzésre és gondolkodásra képes fiatalokat neveljen.
Kaptunk is egy kis kóstolót is a filmből.
 Szuromi Szabolcs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora is elküldte a videó üzenetét és mindenkit a megbékélése szólított fel. 
 Józéf Ámrani Izrael budapesti nagykövete is beszélt, hosszasan, papír nélkül, de sajnos nem volt fordítás, így csak a sorstalanság ütötte meg a fülemet a beszédéből.
 Kondrád György videó üzenetében azt hangsúlyozta, hogy csak 3 dolgot kellene betartanunk és nem lenne gond: - ne ölj
                 - ne lopj
és              - felebarátod ellen ne tanúskodj hamisan
 Pataki Ágnes pedig azt hangsúlyozta nem kell félni a másságtól, az ország mindig akkor fejlődött a legjobban amikor beengedtük a újat, a mást, a haladást.
 Szinetár Miklós arra figyelmeztetett a szólásszabadságra hivatkozva nem szabad megengedni, megtűrni,
és nem szeret olyan jogállamban élni amely megengedi, hogy ezek az 'újnyílasok'  a "hősöket" minden februárban megünnepeljék, akik Hitler parancsára romba döntötték Budapestet.
 Küldött még egy videó üzenetet egy valahai szkinhed fehér fajvédő tag is, aki bevallotta egykoron ő is készített hazug és mocskos propagandát, de azóta belátta, hogy ez helytelen cselekedett volt és már 20 éve azon munkálkodik, hogy ezt helyre hozza.
 Piotr Cywinski az auschwitz - birkenaui  náci haláltábor helyén létesített múzeum igazgatójának üzenete, ne csak emlékezzünk, hanem akadályozzuk s meg nehogy újra megtörténjen ez a szörnyűség.
 Aharon Tamir az Élet menete nemzetközi szervezet igazgatója arra figyelmeztetett, hogy :
- Védjük az emberi jogokat, tiszteljük és támogassuk a túlélőket, és köszönjük meg a világ igazainak, hogy a sötét időkben számtalan életet mentettek meg a saját éltük veszélyeztetésével.

 Két fiatal, Kiss Kata és Gajdos Tamás beszélt a megbékélésről, az általuk életre hívott Közös Halmazról. ajtókról, amikbe benyíthatunk és szóba állhatunk egymással, ne a különbözőséget, hanem a közös pontokat keressük.
A végén Kiss László holokauszt túlélő és Kardos Péter főrabbi útnak indította Hajdú Pétert.
Hajdú Péter 63 éves nagyapa, amatőr hosszútávfutó, aki nyolc nap alatt futva teszi meg a 420 kilométert, hogy csatlakozzon a nemzetközi Életmenethez. A futást a nagyszülei emlékének ajánlja, akik a haláltáborban vesztették életüket. Magával viszi a Magyarország és az Élet Menet zászlaját is , majd a kitűzi a 18 - as barakk ablakába, ahol a magyar megemlékezés lesz, nyolc nap múlva.
Tegyünk arról. hogy nagyapáink szenvedése ne ismétlődjön meg az unokáink életében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése