2016. március 10., csütörtök

Szegénység, gazdagság.

Mi is az a szegénység  vagy gazdagság?
Azt hiszem igazán szegény sohasem voltam, mindig volt mit ennem , volt fedél a fejem felett , volt ruhám és télen sem fagytam meg. Nem volt szörnyű gyerekkorom. Mindig megvolt amire szükségem volt. Szüleim szorgos, dolgos emberek voltak. Állandóan dolgoztak, különösen nyáron voltak hosszúak a munkanapok, Apám eljárt dolgozni a vasúthoz, nyugdíjas állás, 24 - 48 órás váltással.Anyám  "csak" otthon dolgozott, de mindig voltak állataink,földünk. Nyáron bizony mindig volt teendő, szinte megállás nélkül. Kint laktunk a tanyán, nem volt bevezetve se a víz se a villany, de az abban az időben nem is hiányzott talán annyira, Rádiónk az volt. Később pedig eljártunk a kultúrotthonba Tv-t nézni.Legelső tv élményem a  "Szegény gazdagok" volt.
Szüleimnek mindenképpen a föld, sok  föld jelentette volna a gazdagságot, Gyűjtöttek, kuporgattak és szerettek volna sok hold földet, de abban az időben ez nem igazán volt lehetséges már, akkor volt a tszcs megalakulásárnak ideje. Így engem már a tanulásra a tovább tanulásra biztattak,
A gazdagság nem biztos, hogy együtt jár a boldogsággal. Nézem a gazdagságot a saját szemszögemből.
Mikor érezném magam jobban? Az ember egyszerre csak egy ruhát tud felvenni, még ha a szekrényben a szekrényben ott sorakozik számtalan ruha, cipő, kabát és egyéb ruhanemű, nem biztos ettől boldogabb vagyok. Személyesen nem ismerek egy igazán gazdag embert. Akikről meg  hallani, itt Magyarországon nem igazán példaértékű.Biztosan van olyan gazdag ember aki tisztességesen szerezte a millióit csak én nem ismerem. Biztosan küzdeni kell nem feladni és meglesz az eredménye. Jó ötlet és sok munka és talán?
A vagyon, a nagy ház, a sok pénz nem biztos, hogy együtt jár a boldogsággal. Bizonyos vagyon már teher, akkor attól kell félni, hogy el is veszítheti, arról nem is beszélve, hogy sok az irigy, hogy neki miért van, ha nekem nincs. Félni kell a gonosz emberektől is akik szemet vetnek a gazdagságra és ellopják, elrabolják a vagyont még esetleg az életet is,
Mi a legnagyobb kincs? Semmiképpen a kincs, a pénz! Vannak olyan dolgok amik nem megvehetők.
Itt van mindjárt az  első az idő. Az idő telik, visszafordíthatatlan, és jelen pillanatban elég véges, mondjuk maximum száz évre számíthatunk, még sajnos nem találták fel az időutazást. A lélekvándorlás? hát azt hiszem azzal se igazán kalkulálhatunk. Ebből mennyi az idő amit úgy tölthetünk el ahogyan szeretnénk? Nem mindegy, hogy mit csinálunk? Örömmel tesszük a dolgunkat vagy kínnal - keservvel. Itt tudunk változtatni, hogy azzal foglalkozzunk, ami örömöt okoz. Valami alkotó - teremtő .munkával és nem mellesleg azzal, hogy ez a munka megfelelő jövedelmet is biztosítson a kényelmes élethez.
Az embernek elsősorban magának kell megfelelni, megtalálni azt a helyet ahol jól érzi magát, és itt kapcsolódik egy újabb dolog a szabadság, hogy megtegyem, megtehessem amit szeretnék. Felelősek vagyunk persze más emberekért is, de az egész világ terhét mégse vehetjük a vállunkra. Lehetőségeink szerint segítsünk, egymás kölcsönös segítése ahol mindkét fél előnyös helyzetbe kerüljön. Semmiképpen nem helyeslem az ártó szándékot és nem szeretnék más ember eltiprása révén helyzeti előnyökhöz jutni. A versengés az inspiráló. Nagyon felgyorsult minden. Annyira gyorsan változik a világ, fejlődik a technika. Ki tudja mi lesz tíz - húsz év múlva?
Gyerekkoromban még különösen falun alig volt autó. Lovaskocsival jártak még az emberek. Volt egy autója a tanító bácsinak, de az is olyan volt, hogy indulásnál mindig be kellett tolni.Most meg már mennyi van, Száz éve még azon aggódtak a városokban, hogy mi lesz a sok lócitrommal.
Ami ma még a fantázia világába tartozik holnapra már megvalósulhat. A közös kincshez, tudáshoz minden ember ki többet, ki kevesebbet tesz hozzá. Mindig minden változik és ezen változásokat kell figyelemmel kísérni, ha valaki nem halad lemarad.
A gazdagság, boldogság szerintem még egyik fontos összetevője még az egészség. Azt a száz évet vagy kevesebbet amit megérhetünk fontos, hogyan. Nem mindegy milyen egészségi állapotban vagyunk. Még nem tartunk ott, hogy az elromlott szerveinket újra cserélhetjük, lehet majd egyszer ez is lesz. Most azzal gazdálkodhatunk ami van.
Mi az igazi gazdagság? A pénz a vagyon? Az idő? Az egészség? A boldogság? Talán mindez együtt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése