2017. május 5., péntek

"Olyan, mintha lélegezne, mintha a buddhák valóban lüktető, szeretetteli élettel töltenék meg."

Dusza Erika: A Boudhanath sztupa és újjáépítésének krónikája - Katmandu-völgy 2015-2016könyv

A Boudhanath sztupa és újjáépítésének krónikája - Katmandu-völgy 2015-2016


A 2015 áprilisában történt nagy nepáli földrengésben rengeteg műemlék rongálódott meg, köztük a turisták és a dharmagyakorlók által közkedvelt Boudhanath sztupa, UNESCO világörökségeként is számon tartott érték.
A sztupa vallási, kulturális és archeológiai szempontból is egyaránt fontos építmény, amely a Tibetből érkező ősi kereskedelmi útvonalon fekszik.
Jelenlegi formáját a 15. században kapta. A 43 méter magas sztupa minden egyes része az öt elem valamelyikét jelképezi. Az univerzumot jelképező félgömb tetején lévő négyszögletes torony oldalaira Buddha mindent látó szemeit festették. A szemek felett tizenhárom szintes piramis a megvilágosodás lépcsőfokait jelképezi. A piramis tetején az aranyozott baldachin a levegő elem szimbóluma és a buddhisták védelmezője.
A nagy erejű földrengésben a téglákból emelt felsőrész, a piramis és a felette a baldachin rongálódott meg. Sokan akkor rémültek meg igazán amikor a sztupáról elkezdtek peregni az aranyozott borító lemezek.
Amikor szeptemberben véget ért az esős évszak, akkor kezdték a felújítást.
A szerző Dusza Erika, aki alapvetően dharmagyakorlóként volt jelen felújítás alatt, de az újságíró sem nyugodott benne. A szerző a földrengés utáni felújítást és a körülötte zajló mindennapi életet mutatja be.
Ez a kultikus építmény a buddhisták Mekkája, siratófala, születés temploma, egyszer legalább ide el kell zarándokolniuk.
A szerző is itt korázott ( ez a sztupa körüli körözés az óramutató járásával megegyező) a felújítás ideje alatt. Így volt alkalma nyomon követni a felújítás fázisait, de nem csak figyelte hanem meg is örökítette.
Minden fázist dokumentált és magyarázattal látott, mi miért történik.
Aki ismeri a buddhizmust még annak is sok érdekességgel szolgálnak a fényképek, mert itt most sok olyan dolgot láthat, ami máskor rejtve van. Aki meg most ismerkedik ezzel a világgal, annak meg különösen érdekes, mert Dusza Erika elmagyarázza az összefüggéseket.
A felújítás egy éve alatt nyomon követhetjük az itt zajló életet is, a rítusokat is, a buddhistákat a turistákat is.
A fotókkal gazdagon illusztrált könyv egy Nepálba utazónak sem hiányozhat a zsebéből.
Aki nem olyan szerencsés, hogy eljuthat oda, de érdekli Nepál és a Buddhizmus, annak is érdemes elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése