2015. október 24., szombat

Ősz

Pár évvel ezelőtt ilyenkor ősszel itt mindig büdös füst terjengett. Elkezdődött a levélégetés időszaka. Ebben az időben nem lehetett sem ruhát szárítani kint, se szellőztetni, mert valaki mindig avart égetett.
Élőszőr csak egy csak egy hónapra engedélyezték az égetést, de most már egész évben tilos. Most már vagy komposztálni kell vagy olyan zsákba gyűjteni. amit a kukások elvisznek.
Soha nem voltam híve ennek az avarégetésnek, de egyszer azért elkövettem. Igaz nem csak levelek voltak hanem kisebb  ágak is. Az udvarunkban akartam elégetni, de olyan nagy füst lett, hogy még a szomszéd is átjött és közölte, hogy jobb lesz ha befejezem. Azóta csak szalonna sütéshez gyújtok tüzet, de az egy más történet.
Régebben ne szerettem az őszt. mert vége a nyárnak és nemsokára jón a tél a hideg a hó és csak átmenet.
Most kezdem felfedezni, mint évszakot. Nem az elmúlás a lényeg, hanem készülődés az alvásra.
A fák is mielőtt lehullatják a levelüket, díszbe öltöznek. Nagyon szép tud lenni egy színes fa egy színes erdő.
Az ősz hozza az egész évi szorgalom eredményét a terményeket. A fák a gyümölcsöket.
Itt nagyon sok fa van a kertekben, de az utcán is.
Egy kimutatás szerint ha nem is tartozunk Budapest legzöldebb területéhez, talán az egész kerületre vonatkoztatva talán igaz, de nem véletlenül liget ez a városrész neve.
Az utcán is  van mindenütt fa, cseresznye, megy, szilva, alma, mandula, dió még eperfa is. és még gesztenye ami van szelíd meg nem szelíd is meg ostorfa most több nem jut eszembe  de még biztosan van másfajta is.
Az utcán lévő fák gyümölcsei mindenkié. de van egy hallgatólagos megállapodás, hogy általában akinek a háza előtt van ő szedi le. A levelek eltakarítása és a járda tisztán tartása is tulajra vár.
A mi házunk előtt is van három nagy diófa, aminek az ágai már a kertünkbe is belógnak, de most ültetünk
 egy kis csemetét. megterem rajta az éves dió szükségletünk, sőt még szoktunk belőle el is ajándékozni.
Pedig versenyben vagyunk a dióért, az utcán a szedegetőkkel, mert vannak akik végigjárják az utcákat szatyrokkal és gyűjtögetnek, Ami a kertbe esik, ott meg szemfülesebbnek kell lenni a kutyánknál. Az eb szereti a diót, meg is töri a fogaival és megeszi. Olvastam pedig valahol a kutyatartóknak szóló tanácsok között, hogy a dió ártalmas, de a kutyánk nem olvasta és szereti. A fán maradt diókat pedig. majd a télen ha lehullottak a levek. akkor jönnek a varjuk és leszedik, de az majd csak télen,
Ilyenkor ősszel már olyan csend van a madarak már elhallgattak, a tücskök se ciripelnek, csak a pókok
 úsznak az ökörnyálon,
Még sok matatás vár a kertben, dió vadászat, alma, körte szedés, levélgereblyézés.
Ide teszek egy  képet az utcánkból, ezen látszik milyen szép is tud lenni egy fa ősszel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése