2018. március 20., kedd

Séta az esőben

Szombaton a szakadó esőben részt vettem egy mindenki számára fontos úgy érdekében szervezett sétán. Ezt a sétát már két alkalommal elhalasztották kedvezőtlen időjárás miatt, az eredet időpontokban nem is tudtam volna részt venni. Az időjárás most sem kedvezett.
Gondoljunk csak bele Budapesten több, mint másfél millió ember él és nem beszélve az idelátogató turistákról, és ennyi emberre csak mindössze 80 azaz nyolcvan közvécé áll rendelkezésre.
Már biztosan voltak közületek olyanok akik szorult helyzetbe kerültek, ha még nem örüljön, de sohasem lehet tudni és ilyenkor ha sehol egy vécé, sehol egy bokor?
Ezen áldatlan állapot megváltoztatását vállalta fel a Város Mindenkié szervezet, hogy minél több ingyenes akadálymentes közvécé legyen.
Ez alkalommal végigjártuk azokat a színhelyeket ahol már megpróbáltak ez ügyben eljárni.
Itt a séta útvonala.
A gyülekezés a Belügyminisztérium  épülete előtt volt.
Utcajogász segítségével készült beadványok hatására az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a Belügyminisztériumot a jogszabály változására amely kötelezné az önkormányzatokat a közvécék létesítésére és fenntartására, mert jelenleg ez senkinek se a kötelessége. Mindez ideig erre semmiféle reagálás nem történt.
Azt is elmesélték, hogy az előző tüntetés alkalmából az egyik tüntető szeretett volna bemenni a vécére, de még rendőri kísérettel se volt lehetősége, végül egy közeli szállodába sikerült bejutnia.


A következő állomás a Főpolgármesteri Hivatal volt. Az aktivisták már több alkalommal is jártak itt.
Nyílt levelet juttattak el és beadtak egy tanulmánytervet is a hivatalhoz.. Többszöri érdeklődés után azt a válasz kapták készül a tanulmányterv, de még nincs olyan formában, hogy a Közgyűlés elé terjesszék.
Arra a kérdésre, hogy ez mikor várható?
 A válasz talán 2023! No akkor??? és addig??
Tovább megyünk és útközben még felkeresünk egy éppen nem működő közvécét amely egy játszótér mellett van, 
A következő állomás egy félig működő közvécé amely a föld alatt van, így nem igazán akadály mentes.
Ezt már karácsony előtt is felkeresték és itt volt a kórus hangverseny. Itt most a teljesség igénye nélkül idézek egy éneket.

                            Hull a pelyhes fehér hó

Hull a pelyhes fehér hó, sok közvécé lenne  jó.
Minden ember várva vár, közillemhely legyen már.
Van itt minden mi nem kell, stadionok mire fel.
Már nem lehet rendesen, dolgomat végezni sem.

Mond csak ezt a helyzetet, miért nem oldja senki meg.
Nincs törvénybe foglalva, működtetni ki dolga, 
Sokat járok reggelig, a húgyhólyag megtelik,
megtöltöm a stadiont, ha üresen találom!

Az utunk a bulinegyeden vezetett tovább a Kisüzemig.
Itt megint van egy üzemen kívüli zöld ház.
Itt azt is megtudjuk, hogy Párizsban milyen remekül működnek a közvécék, ott nagyobb cégek a hirdetési felületekért működtetik az ingyenes közvécéket, remélem lesz alkalmam személyesem is ezt megtapasztalni.
Egy francia cég felajánlotta, hogy itt is működtet közvécéket, de nem sikerült megegyezni a fővárossal a reklám helyeken.
Főpolgármester javasolta, hogy keressenek, szervezzenek be vendéglátóhelyeket ahol fogyasztás nélkül is lehet használni a mellékhelyiséget. Már találtak is néhányat akik hajlandóak és kiteszik a "Free WC" táblát, így nem kell sunnyogva, lehajtott fejjel beoson a szükség órájában.
Ezek között van a Kisüzem vendéglátó egység, igaz nem az ajtóra tették hanem bent van, de már ez is valami.
Végül elérkeztünk az utolsó állomáshoz a Nagymező utcában, egy zöld házhoz, amit felújítottak ugyan, de jelenleg is műszaki okok miatt nem működik
Itt véget ért hős csapatunk túrája, akik a bőrig ázást is kockáztatva végigjártuk és megint kiderült, hogy a kabátom nem teljesen vízálló, megint átázott.
Nem voltunk sokan, talán a kedvezőtlen időjárás miatt, de mindenki aki itt volt fontosnak tartotta ezt a problémát.
Ez egy mindenkit, aki Budapesten lakik vagy ide látogat érint.
Vagy szerintetek ez nem fontos?
Gondolj csak bele amikor a szükség szólít és sehol egy vécé és még egy bokor se!!
( A képek egy részét a Közvécéket Budapestre fényképezte)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése